måndag, oktober 27, 2008

Socker - blodsockerobalans

(fortsättning från förra veckan, "Socker - fruktsocker")
...Socker är beroendeframkallande vilket gör att man bara vill ha mer och mer och att man kan må ganska dåligt mellan varven med ett blodsocker ur balans.
Det man ska tänka på för att stabilisera blodsockret är att äta bra kost regelbundet. Ät gärna minst fem gånger om dagen men i lite mindre mängder. En blandning av gröna grönsaker i pulverform som man blandar ut i vatten vet jag har minskat sötsuget för många. I min blogg "Grönsaker - Living Greens" står det ett förslag som jag tycker är bra men det finns många andra liknande produkter och i hälsokostaffärer brukar de ha flera sorter att välja på.
Det finns även flera örter att prova. Lakritsrot i form av en kopp te på kvällen om man är sugen på något tycker jag är bra men även Astragalus, Damiana, Dong Quai, Fo Ti, Ginseng, Gotu Kola, Maitake, Maca, Psyllium, Rysk Rot, Schizandra och Stevia är blodsockerreglerande.
Vill man lära sig mer om sockerberoende kan man gå in på the Diet Shop under dietcenter.se. De brukar då och då ha föreläsningar bland annat i det ämnet. Det finns också mycket annat intressant inom området hälsa på the Diet Shop som gör den väl värd ett besök.
Att hitta rätt i snårskogen av socker i olika skepnader och under olika namn är svårt. En bra hjälp kan vara boken "Sockerdetektiven" skriven av Maj Östberg Rundqvist, hon är licensierad kostrådgivare och hälsopedagog.
Vill du läsa lite mer om vad boken handlar om gå då in på vattumannen.se, det är bokhandeln Vattumannens sajt. Där kan du även köpa boken vilket också går bra att göra på Biblioteket.se som hör till Stockholms Stadsbibliotek. Är du mer intresserad av att låna boken kan du där också se på vilka bibliotek den går att få tag i.
Maj håller också föreläsningar om sin bok. Datum för dessa hittar du på sockerdetektiven.se under "aktuellt".
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , ,

måndag, oktober 20, 2008

Socker - fruktsocker

(fortsättning från förra veckan, "Socker - märkningsdefinitioner")
...Något annat som är bra att tänka på när det gäller det dagliga sockerintaget är hur mycket fruktsocker(fruktos) man får i sig.
Fruktsocker finns i fri form i vissa frukter och bär, rotfrukter, lök samt i honung.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi ska äta ett halvt kilo frukt och grönt per dag. En mycket bra rekommendation med tanke på alla nyttigheter man får i sig som vitaminer, mineraler och fibrer. Men vill man hålla nere sockerkonsumtionen så ska man kanske satsa mer på grönsakerna än frukten men man ska absolut inte sluta äta frukt!
Detsamma gäller torkad frukt. Vissa äter mer torkad frukt som dadlar, fikon och russin istället för godis och det är väldigt bra! Fruktsocker är mindre skadligt för tänderna än vanligt socker(sackaros). Dessutom är det nyttigt vilket oftast inte kan sägas om vanligt godis men ej att förglömma det har ett högt naturligt innehåll av socker.
Juice är inte heller något som man ska dricka för mycket av. Om man pressar två apelsiner till ett glas juice så har man fått i sig fruktsockret från två frukter. Däremot så har fibrerna och en del annat nyttigt gått förlorat eftersom det stannar i vad som är kvar av apelsinen.
Måndagen 22 september 2008 kunde man på svt.se - Rapport läsa "Sötningsmedel får oss att gå upp i vikt". Det handlade bland annat om en studie gjord av amerikanska forskare som hade publicerats i Journal of Nutrition. Enligt vad de hade kommit fram till så omvandlar kroppen fruktsocker oerhört snabbt till kroppsfett, snabbare än vanligt socker. Så det ska man också vara medveten om att mycket fruktsocker även kan inverka på vikten.
Fruktsocker är ett bra alternativ om man är sugen på något sött men i en inte alltför stor mängd.
Socker är...(fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , , , ,

måndag, oktober 13, 2008

Socker - märkningsdefinitioner

(fortsättning från förra veckan, "Socker")
...Vad är skillnaden på "osockrat" och "osötat", är det egentligen någon skillnad alls? Ja, det är det. Det finns flera snarlika märkningsdefinitioner som det inte är så lätt att hålla reda på.
Står det:
"Sockerfritt" eller "utan socker" så betyder det att det överhuvudtaget inte förekommer några sockerarter i produkten. Men den kan ha tillförts sockeralkoholer eller annat sötningsmedel.
"Utan sockertillsats" eller "osockrat" innebär att någon sockerart inte tillförts produkten. Men produktens råvara kan innehålla naturligt förekommande sockerart och sockeralkoholer eller annat sötningsmedel kan ha tillförts.
"Osötat" betyder att något ämne som ger söt smak inte har tillförts. Men produkten kan i råvaran innehålla naturligt förekommande sockerart.
"Utan vanligt socker" får användas om produkten innehåller annan sockerart än sackaros men då måste den uppgiften följas av en lika tydlig uppgift om vilken eller vilka sockerarter som ingår. Även här kan sockeralkoholer och sötningsmedel ha tillförts.
Slutligen "vanligt socker ej tillsatt" får endast användas om den uppgiften direkt följs av en lika tydlig uppgift om vilken eller vilka sockerarter som har tillförts. Men här kan produkten innehålla i råvaran naturligt förekommande sockerart. Även sockeralkoholer eller annat sötningsmedel kan ha tillförts. Till sockerarterna räknas inte sockeralkoholerna manitol, sorbitol, xylitol och lycasin.
Vill du läsa mer om märkningsdefinitioner som till exempel lätt/light kan du gå in på Livsmedelsverket under "Får en produkt märkas med begreppet sockerfri och vad innebär det?"
Något annat... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om:

måndag, oktober 06, 2008

Socker

Idag äter vi alldeles, alldeles för mycket socker, det kan nog inte ha undgått någon.
De senaste 100 åren har vi ökat vår sockerkonsumtion från mindre än 1kg per år och person till 45kg per år och person.
En hysteriskt kraftig ökning skulle jag vilja säga!
Två ord som jag tänker på i sammanhanget är större och mer. Ett bra exempel på större tycker jag är bakverken på caféer som muffins. Visst ser de fantastiskt goda ut men de är ofta minst dubbelt så stora mot hur de brukade vara. Ja, så sitter man där och pratar och fikar och vips slinker den ner. Innan jättemuffinsen kom skulle jag självklart inte kommit på tanken att köpa två stycken men nu blir det minst vad jag får i mig.
Ett bra exempel på mer är att idag finns det socker i det mesta. Jag tror egentligen inte att det största problemet är det socker som människor vet att de äter som glass, godis, kakor och läsk. Utan snarare det dolda sockret vi inte är medvetna om att vi får i oss och som ska läggas till allt det andra. Om man äter kaviarsmörgåsar till frukost och blodpudding till lunch och sedan vill unna sig något gott till kaffet, en kanelbulle kanske, så har man ju varit hyfsat nyttig, eller? Inte speciellt, tyvärr. Det är socker både i kaviar och blodpudding så ur det perspektivet hade man kunnat äta något bättre.
På det viset är det med mycket vi äter och dricker, vi tror att det är nyttigt och bra. Det tycker jag också är en viktig tanke apropå debatten om att människor äter för mycket antibiotika. Vill man förbättra sitt immunförsvar för att förhoppningsvis bli sjuk mer sällan och mindre kraftfullt så är ju maten viktig. Genom kosten kan vi verkligen påverka allmäntillståndet. Då är det synd om vi tror att vi äter bra men egentligen får i oss en massa socker på köpet som försämrar immunförsvaret.
För att bli medvetna om det dolda sockret behöver vi lära oss mer. Att läsa på produkten är en bra början men även där kan man bli lurad.
Vad är skillnaden på... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , ,